Reklama
 
Blog | Jakub Homolka

Postavme na Letné Knihovnu Michaela Jacksona

Vzpomínáte ještě na tu hanbu, když před lety pražští radní v čele s Pavlem Bémem vypekli Jana Kaplického a jeho knihovnu poslali k ledu? Zdá se, že veškerá ostuda je zapomenuta a na Letné bude konečně vztyčen umělecký skvost náležité kvality.

Pražští radní konečně našli odvahu. Praha se po letech zase dočká kulturního výtvoru, který sem přiláká turisty z celého světa. Naši zástupci na radnici se ukázali jako prozřetelní muži na svých místech. Před časem správně usoudili, že knihy už dnes nikdo normální nečte, a proto na Letné zatrhli stavbu obludné a nesmyslné chobotnice. Díky tomu byl na pražské pláni zachován prostor pro mnohem významnější a důležitější kulturní počin: sochu loni zesnulého krále popu Michaela Jacksona. V tomto případě už nikdo neváhal a dokonce sám primátor a horolezec Pavel Bém se po neblahé zkušenosti s knihovnou postaral, aby vše klaplo.

Otázkou jen zůstává, co na to strážce vkusu českého národa Václav Klaus. Bude se opět chtít připoutat k bagru, nebo tentokrát Bémovi jeho drobný kulturní výstřelek odpustí? A snesou se vůbec dva kohouti, král popu a prezident republiky, tak blízko vedle sebe? Bude-li platit první varianta, Jacksonovi fanoušci se své modly pravděpodobně nedočkají, neboť pražští radní nepochybně ještě najdou efektivní cestu, jak svůj původní slib zrušit. V případě prezidentské milosti se však můžeme těšit, že se Praha po neúspěchu chobotnice konečně dočká kvalitního uměleckého díla, které Kaplického upachtěný výtvor plnohodnotně nahradí. Navíc bude Jacksonova socha o dost menší a nezabere tolik prostoru, takže snad nepobouří ani toho největšího pražského suchara.

Ale přeci jen si říkám, zdali není Jacksonova jména, kterému jsou naši svědomití radní tak nakloněni, pro pouhou miniaturní sochu škoda. Zejména za situace, kdy Klementinum praská ve švech, by se této kulturní naladěnosti konzervativních politiků mělo využít. Navrhuji tedy následující řešení. Postavme na Letné Knihovnu Michaela Jacksona. Původní nevzhlednou a pražské maloměšťáky pobuřující Kaplického chobotnici může esteticky zachránit Jacksonova obří busta připlácnutá hlavonožci na čelo. Přijde vám to nevkusné? Možná je tomu tak, ale vzhledem k přístupu pražských radní se zdá, že je to jediný způsob, jak může Praha získat novou budovu Národní knihovny, která by nemusela stát někde na poli na okraji města.

Reklama