Reklama
 
Blog | Jakub Homolka

O smyslu čestných doktorátů

Návrh neudělit doktorát honoris causa Umbertu Ecovi, uznávanému spisovateli a profesorovi sémiotiky, mnozí vnímají negativně. Jako student Univerzity Karlovy si proto dovoluji předložit vlastní pohled.

Není žádným tajemstvím, že v minulosti byl na Univerzitě Karlově čestný doktorát udělen celé řadě světově známých osobností. Daný řád dává akademikům v této věci určitou volnost, což je dobře. Hlavní smysl udělování titulu Dr.h.c. však v současnosti přeci jen hledám v něčem jiném, než je oceňování již světově proslulých postav: Čestný doktorát v mých očích – tedy v očích prostého a možná naivního studenta – slouží především jako poděkování těm, kterých bývá na poli filosofie, vědy a kultury mnoho, totiž osobnostem, o nichž se u nás tolik nemluví a na jejichž činnost a zásluhy je proto z řady důvodů skutečně namístě poukázat, a to nejen v rámci akademická obce.  

Pochopitelně netvrdím, že nemohou existovat výjimky a zvláštní případy, nicméně rozruchu kolem návrhu neudělit čestný doktorát Umbertu Ecovi příliš nerozumím. Navzdory dojmu, který budí některé novinové komentáře, přeci rozhodnutí Vědecké rady UK není zpochybněním osobnosti navrhovaného, nýbrž spíše vyjádřením o hlavní úloze čestných doktorátů samých.  

Nezbývá než doufat, že celá diskuse nakonec přispěje k tomu, že se bude mluvit také o méně známých osobnostech ze seznamu oceněných. Mnozí z nich, přestože jejich jména nejsou tak proslulá, si totiž naši pozornost za svou činnost rozhodně zaslouží. V tom vidím opravdový smysl podobných ocenění, se kterým se dosavadní veřejná diskuse, bohužel, tak trochu míjí.

Reklama

 

       

 

 

 

 

 

 

(Obrázek: V roce 2007 převzala čestný doktorát na Univerzitě Karlově v Praze také překladatelka Erika Abrams, která se mimo jiné zasloužila o francouzské vydání řady spisů českého filosofa Jana Patočky.)

 

Autor je studentem Univerzity Karlovy v Praze a práce Umberta Eca čte s chutí a rád.

 

Přehled čestných doktorátů udělených na Univerzitě Karlově: http://www.cuni.cz/UK-112.html

Poslední článek z LN: http://www.lidovky.cz/eco-je-malo-vedecky-a-chybi-mu-kladny-vztah-k-univerzite-napsali-ucenci-1zp-/veda.aspx?c=A130712_211115_ln_veda_ml#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=ln_lidovky&utm_content=main

Zdroj obrázku: http://iforum.cuni.cz/IFORUM-3869.html

 

13.7. 22:31 Několik vět bylo krátce po publikaci drobně upraveno, jedna vyškrtnuta. JH