Reklama
 
Blog | Jakub Homolka

Opisování podle Macháčka

K reflexi Zakariova skandálu

Jan Macháček přišel ve svém tradičním Auditu zveřejňovaném na stránkách Respektu s pozoruhodnou „myšlenkou“. V příspěvku Zakariovo opisování  nám totiž naznačil, kdy je opisování podvodem a kdy nikoliv.

Opsat odstavec obsahující „faktografický sumář“, jak to učinil americký politolog Fareed Zakaria, je sice podle Macháčka „hrozná chyba“, nicméně o skutečný „podvod“ by se prý jednalo teprve v případě, že by daná pasáž obsahovala nějakou „myšlenku“ či dokonce „nosnou myšlenku“. 

A proto může Jan Macháček s klidem prohlásit: „Je tedy Zakaria usvědčený podvodník? Rozhodně ne.“ 

Reklama

Macháček tím nepřímo říká ještě jednu věc. Texty, které jsou založeny například „jen“ na sběru, seřazení a prezentaci dat, informací, dokumentů a pododně (tedy ony „faktografické sumáře“), jsou a priori méně hodnotné než texty obsahující takzvané „myšlenky“.

Nezbývá než doufat, že sám Fareed Zakaria by se s podobnou obranou neztotožnil. Macháčkova „myšlenka“ o tom, které opisování je „podvod“ a které je jen „hrozná chyba“, totiž ani za opsání nestojí. Vždyť vytvoření dobrého „faktografického sumáře“ dá často mnohem víc práce než „vymyšlení“ hlouposti. A to Zakaria jakožto akademik jistě dobře ví.

 

***

Odkazy:

Odkaz na Audit Jana Macháčka: http://respekt.ihned.cz/audit-jana-machacka/c1-57000390-zakariovo-opisovani

K samotnému skandálu FZ: http://www.theatlanticwire.com/business/2012/08/fareed-zakarias-take-gun-control-strikingly-similar-new-yorkers/55652/

Obrázek Jana Macháčka byl převzat z respekt.ihned.cz.

***

7:16, úterý 14.srpna 2012: Na základě upozornění jednoho ze čtenářů ohledně možnosti porušení autorských práv jsem původní obrázek Jana Macháčka, jehož autorem je nejspíš Pavel Risenauer, odstranil. Autorovi, respektive vlastníkovi autorských práv původního obrázku se tímto omlouvám.