Reklama
 
Blog | Jakub Homolka

Nejprázdnější povolební komentář

Komentátor Lidových novin Martin Zvěřina v neděli publikoval text Kdo byl ve volbách nejprázdnější – Feri, nebo Stropnický? , ve kterém vyhlásil pomyslnou soutěž o „nejprázdnější osobu letošních voleb“. Sám se tak ovšem stal autorem asi nejprázdnějšího z letošních povolebních komentářů. 

Ve svém textu Zvěřina uvažuje nad tím, zda byl „nejprázdnějším“ politikem Dominik Feri z TOP 09, nebo Matěj Stropnický ze Zelených. Těžko však říct, proč zvolil právě tyto dva kandidáty – zdůvodnění této volby totiž, lidově řečeno, postrádá hlavu a patu. Zatímco Feriho považuje za „prázdného“ kvůli údajné absenci programu („politicky se ničím neprofiluje“) a jeho úspěch připisuje pouze efektivní kampani (voliči hlasovali pro „maskota“, který se vyznačoval „velkou aktivitou na sociálních sítích“), Stropnickému dává přízvisko „prázdný“ ze zcela opačného důvodu – v tomto případě Zvěřina o přítomnosti politického programu nijak nepochybuje, Stropnickému jakožto předsedovi neúspěšných Zelených ovšem vyčítá neschopnost připravit „kloudnou volební kampaň“ a přijmout za toto selhání zodpovědnost.

Čtenář si tak musí klást otázku, zda je podle Zvěřiny „prázdný“ ten, kdo nemá program, ale umí udělat kampaň, nebo naopak ten, kdo program sice má, ale pořádnou kampaň udělat nedovede. 

Z této pasti se Zvěřina snaží vybruslit konstatováním, že za „falešného a prázdného politika“ lze v těchto volbách považovat v první řadě Stropnického, který se vinu za špatně vedenou kampaň pokusil hodit na své kolegy, a nemá tudíž odvahu přiznat „zvoral jsem to“. Ani takové vysvětlení však mnoho smyslu nedává, neboť, jak si sám Zvěřina všiml, Stropnický hned po oznámení volebních výsledků z předsednického postu odstoupil – a co jiného lze považovat za přiznání vlastního selhání než právě rezignaci. Zvěřina nemá pravdu ani v tom, že Stropnický dal slovy o špatné kampani  „kopanec do rozkroku“ dobrovolníkům a dalším spolupracovníkům své strany – k dispozici je veřejně dostupné video, ve kterém Stropnický všem těmto pomocníkům děkuje a zdůrazňuje, že neúspěch kampaně rozhodně není jejich vinou.

Zvěřinův text si tedy dovedu vysvětlit jen jediným způsobem: Feri a zejména pak Stropnický zkrátka komentátorovi Lidových novin nejsou sympatičtí. Žádný jiný přesvědčivý argument, proč ze stovek letošních kandidátů vyzdvihnout jako „nejprázdnější“ právě tyto dva, se mi v textu odhalit nepodařilo. Není přitom sporu o tom, že text zařazený v rubrice Názory poskytuje pro vyjádření vlastních (ne)sympatií prostor. Bylo by však daleko férovější, kdyby to Zvěřina napsal na rovinu a neschovával se za zmatená slova o „prázdnotě“. Čtenáři serveru Lidovky.cz by tak byli ušetřeni možná vůbec nejprázdnějšího povolebního komentáře.

Reklama